Ohňostroj je nutné okořenit, říká vítěz Ignis Brunensis

5/6/2008

5. 6. 2008, 16.30
Brno - Šéf vítězného týmu Ignis Brunensis Jaroslav Štolba tvrdí, že v receptu na vítězný ohňostroj je nejspíš nejdůležitější počasí. „To by si měl ohňostrůjce zajistit,“ usmívá se Štolba. „I když dokážeme pracovat v tvrdých podmínkách, diváky určitě nebaví sedět v pláštěnkách a moknout někde venku. Jinak je to stejné jako s vařením. Můžete tam namíchat všechny známé věci, udělat to dobře, ale na konečném výsledku se podepíší i drobné maličkosti, nepatrné nuance, které jídlu dají ten správný šmrnc. Je to vždycky originální dílo,“ říká zkušený ohňostrůjce.Vítězové. Foto: Robert Vystrčil

Co byste poradil dalším soutěžícím jako odborník, jako vítěz Ignis Brunensis?
Neměli by používat moc velké množství efektů. To je někdy na škodu a zkušený brněnský divák to pozná. Méně je někdy více. Také by si měli uvědomit, kde budou ohňostroj dělat. Přece jen je to na vodní hladině, musí počítat s kouřem. S tím se po technické stránce dobře vypořádali Japonci, kteří mezi jednotlivými efekty nezapomněli na pauzy, aby se prostor vyčistil.

Proč s účastí v soutěži letos končíte?
Myslím, že i když nám nikdy nikdo nic nevyčetl, přece jen máme oproti jiným soutěžícím zvýhodněné podmínky. Známe důvěrně prostředí přehrady i festivalu a místní poměry. Ale chtěli bychom této znalosti využít i pro příští roky. Tento ročník odstartoval díky moderní pyrodigitální technice novou éru. Letos to byla pro nás generálka a chceme se poučit z chyb, které se objevily, i když nebyly vidět.

Co vás nyní čeká? Kde by vaši práci mohl vidět český fanoušek ohňostrojů?
Vystupujeme po Česku hodně, chystáme se na hudební festival do Jaroměře, na kterém spolupracujeme a který je velmi zajímavý po stránce souznění hudby s jinými živly, například ohněm. Pak připravujeme ohňostroj i v Litomyšli a v dalších českých městech. Největší akce nás ale čeká na konci července ve francouzském Cannes, kdy se budeme účastnit největší světové ohňostrojové přehlídky vůbec. Na tom nám hodně záleží.

Aneta Šedá
Autorka je studentkou žurnalistiky na FSS MU v Brně

cz en