Lidé mohou ochutnat více než 40 různých piv

13/6/2024

Brno – O víkendu poteče v Bystrci pivo proudem. V pátek 14. června ve 12 hodin se na Brněnské přehradě v areálu přístaviště U Kotvy otevře při Slavnostech piva Františka Ondřeje Poupěte celkem jedenáct výčepních míst, ve kterých příznivci piva mohou vyzkoušet více než 40 druhů piv řemeslných minipivovarů z celé České republiky.

Program slavností piva je bohatý a nezahrnuje pouze pivo. Například v pátek od 19 hodin do 21.30 zazní v přístavišti koncert bluegrass kapely Old Boys Poutníci. Pivo se bude v pátek čepovat do 22 hodin.

V sobotu 15. června si návštěvníci mohou pivo vychutnat od dopoledních 11 hodin, nabitý program je ale čeká zejména večer – v 19.30 naražení dřevěného soudku piva na počest Františka Ondřeje Poupěte, osobnosti brněnského i českého pivovarnictví, kterému je věnovaný celý festival. Poupě vyznával pouze ječmenné pivo, jako první Evropan začal při vaření piva využívat teploměr a v roce 1801 vydal první českou odbornou knihu o přípravě piva.

Od 20.30 zahraje jako součást festivalu Brno Brass Fest dechový showband Brass Avenue, ve 22 hodin se diváci mohou těšit na druhou letošní dronovou show a ve 22.30 na ohňostrojnou show připravenou ve spolupráci evropských ohňostrůjců: Duhovou rapsodii. Po ohňostroji přijde opět na řadu Brass Avenue, hudebníci budou hrát přibližně do půlnoci.

V pátek a v sobotu si na své přijdou nejenom zájemci o ohňostroje, drony či koncerty, ale zejména milovníci piva – na festivalu bude možné ochutnat ležáky i speciály.

Pivovarský dům Poupě a pivovar Dalešice si připravili společný výběr čtyř piv: Ležáky Poupě Na kolech 10° a Dalešice 11° a dvě American Pale Ale Poupě Američan 11° a Poupě Smash 13°, z nealka bude na místě bezová limonáda. „Návštěvníci by určitě měli ochutnat náš ležák Poupě Na kolech, je to pivo vařené exkluzivně pro náš truck. Dalešická jedenáctka má zase perfektní pitelnost,“ vyzdvihuje Vladimír Komárek, který bude mít takzvaný létající výčep na slavnostech na starost.

Jaroslav Kapusta z pivovaru Rotor láká na nabídku nefiltrovaných a nepasterizovaných piv: „Snažili jsme se návštěvníkům nabídnout široký výběr z našeho portfolia. Ochutnat budou moci za studena chmelené světlé pivo Cyklolet 8°, světlé pivo Rogalo 10°, polotmavý ležák Kos 11°, světlé pšeničné pivo Witbier Čmelák 12°, APA Tryskáč 12° a sour Ale Divoký balón Marakuja 12°. Náš sládek Richard Vetyška doporučuje ochutnat APA Tryskáč. Ať návštěvníkům chutná a Dej Bůh štěstí!“ říká Kapusta.

Na stánku pivovaru Stern bude možné ochutnat piva různých stylů i stupňovitostí: ležák Svratecká 11°, ležák Ponávka 10°, Session IPA Summer break 9°, West Coast IPA Golden Boy 15° a Peach/Basil Sour Ale Funky 10°. „Návštěvníkům doporučuji zkusit Summer break a Golden boye,“ radí jednatel pivovaru Michal Trnka.

Pivovar Černá hora vsadil spíše na ležáky, návštěvníci si užijí Světlý ležák Páter 11° a Světlý ležák 12°.

Brněnské pivovary bude reprezentovat též Líšeňský pivovar, pro návštěvníky si připravil pětici piv a pivní limonádu: Světlý ležák Marvan 11°, tmavý ležák Černé 13°, svrchně kvašenou Pšenici 12°, India Pale Lager Born in New Zealand 12,8° a kyseláč Grepáč 9°. „Všechna piva jsou skvělá. Ale všichni by určitě měli ochutnat New Zealand 12 IPL, krásně voní a má vyváženou hořkost. Doporučit můžu i Grepáč 9 Sour, v posledních letech se tento styl těší velké přízni pivních gurmánů,“ zve návštěvníky Pavel Sedláček z líšeňského pivovaru.

Bohatou nabídku si připravil i Pivovar Mazák z Dolních Bojanovic na jihu Moravy. Nabídku pivovaru přibližuje Jaroslav Štěrba. „Přivezeme následující piva: 11° Extra Hořká, 11° Jantar, 10° Letní den, 11° Cherry Sour, 13° Saturn Single Hop Ale, 13° Skeleton Brut IPA, 14° NZ IPA a 14° HBC 1019 Modern IPA. Doporučujeme ochutnat Cherry Sour, Skeleton a HBC 1019 Modern IPA,“ říká.

Prahu zastoupí Vinohradský pivovar. „Připravili jsme si Vinohradskou 11, velmi pitelné pivo plzeňského typu, světlé svrchně kvašené Hazy Galaxy s chutí mandarinek, maracuji, broskví, manga a kokosového ořechu, které skvěle osvěží, a Seaman, pivo stylu gose s nadpolovičním podílem pšeničného sladu, okořeněné solí a koriandrem,“ popisuje Petr Mikula.

Zapojí se i Petr Hauskrecht – Parní pivovar. Do Bystrce přiveze klasické ležáky Brněnská 11 a Brněnská 12, polotmavý speciál PH 13 Marcen a dvě novinky: kyseláč Brouno a stout Peter&George. „Brouno je sour uvařený ve spolupráci s pivovarem Matuška a stout je černočerná patnáctka uvařená jako kolaborace Petra Hauskrechta s domovařičem Jirkou,“ přibližuje za pivovar Kristýna Krakešová.

Výběr piv hned z pěti minipivovarů – Pivovar Antoš, Měšťanský pivovar Kojetín, Pivovarský dvůr Lipan, Permon Sokolov, Pivovar Řevnice – pak čeká návštěvníky i ve stanu Českomoravského svazu minipivovarů.

Vstup na všechny akce je zdarma.

Dominika Lišková
Autorka je absolventkou FSS MU v Brně,
více informací od studentů FSS najdete na Stisk online

Fotogalerie: Robert Vystrčil

cz en